Frakt och logistik: tips för utlandsflytten

Logistik, frakt, kund
12th oktober 2019

Om du ska flytta utomlands har du mycket som du måste tänka igenom och ordna. En av de mer praktiska frågorna är ditt bohag: möbler, köksgeråd, kläder och andra saker. Vad bör du ta med dig och vad kan du köpa på plats?

Nya spännande steg i livet

Att flytta utomlands är ett äventyr som många drömmer om, men steget från att fantisera om det till att verkligen genomföra drömmen kan kännas stort. Om det känns för stort kan du börja med att hitta ett nytt och intressant jobb i Sverige! Ett tips är att kolla in Next U om du söker jobb eller bemanning Stockholm, då de har videopresentationer av både kandidater och arbetsplatser. Det är spännande att göra något nytt – vare sig det handlar om att flytta inom landet eller utomlands!

Möbler och husgeråd

Om du flyttar till ett annat nordiskt land kan du ta med dig möbler och husgeråd från Sverige. Antingen hyr du ett släp eller så anlitar du en flyttfirma. Det kostar självklart mer att flytta mellan Oslo och Östersund, än mellan Stockholm och Östersund, men det kostar också att införskaffa alla möbler. Hur mycket som du ska ta med dig beror också på hur länge som du ska vara borta. Om du bara ska vara borta ett år behöver du inte frakta möbler över halva Europa, men om du planerar att flytta för ett längre tag, kan det vara aktuellt att ta med så mycket som möjligt. Om du inte har en sommarstuga eller annat ställe att förvara dina saker på, kan du enkelt hyra magasinering över hela Sverige. Då är dina saker trygga, samtidigt som du är fri att flytta och resa som du vill.

Ett tips är att bo möblerat första året i det nya landet för att känna efter om du verkligen kommer att bli kvar. Om du efter ett år inser att du verkligen vill stanna, kan du börja frakta saker från Sverige till det nya landet. Däremot bör du tänka igenom hur mycket av dina gamla möbler som du verkligen behöver. Om du flyttar inom Nordeuropa, som till Tyskland eller Norden, kan du hyra släp eller anlita fraktfirma för den stora åttasitssoffan, men om du flyttar till södra Europa bör du räkna på mellanskillnaden mellan att köpa nytt och att frakta stora möbler.

Kläder och fritidsintressen

Det är lätt att tänka att det är möbler som är det dyra, särskilt som de är fysiskt stora. Om du skulle rada upp alla dina kläder, skor och saker för dina fritidsintressen, så kommer du snart inse att det finns mycket pengar i de saker som vi använder under vår vardag. Du kan köpa en begagnad soffa på det nya stället för mellan 2000-4000 kronor och använda den i flera år, men det gäller inte skor och kläder. Om du flyttar utan bil, utan med flyg, bör du införskaffa flera stora resväskor och fylla dem med så mycket som möjligt. Det kostar bara några hundralappar för varje extra bagage som du behöver ta med på flyget.

culture