Ska man ha en transportförsäkring?

Logistik, frakt, kund
4th september 2022

Det är mycket att hålla koll på och ta ställning till när du startar ett företag. Det är lätt att glömma detaljer som senare blir ett problem. Du bör alltid införskaffa dig försäkringar innan företaget rullar igång. På så vis täcks du om något går fel.

Många nystartade företag tycker att logistiken är ett av de svåraste områdena. Transport, lager, kontor med mera är bara några logistiska saker en småföretagare behöver lösa. Ska ditt företag på något vis transportera varor kan det vara en bra idé att kolla in transportförsäkringar.

Varför ska du ha en transportförsäkring?

En transportförsäkring är en form av trafikförsäkring. Alla fordon ska enligt lag ha en trafikförsäkring. Trafikförsäkringen täcker eventuell ersättning som krävs i samband med en trafikolycka. Det är därför viktigt att du skaffat en trafikförsäkring som passar ditt fordon.

En trafikförsäkring täcker bara ersättning för personer och egendom. Inte nödvändigtvis varor eller produkter som fraktas. Ska du transportera varor bör du därför kolla upp transportförsäkringar.

Genom att teckna en transportförsäkring blir du fullständigt kompenserad för dina produkter om dessa skulle försvinna eller gå sönder under transport. En speditör eller ett transportföretag har oftast ingen egen försäkring som automatiskt täcker skador eller förlust av enskilda paket. På så vis kan speditören hålla nere fraktkostnaderna.

Detta innebär att du som säljare oftast får stå för förlusten ett skadat eller försvunnet paket innebär. Vill du ha ett komplett skydd behöver du därför skaffa en separat transportförsäkring om inte din lagerförsäkring täcker transportskador.

När lönar sig en transportförsäkring?

Det kan vara en bra idé att skaffa dig en transportförsäkring om det du fraktar har ett högt värde. Rent ekonomiskt brukar det inte löna sig i längden om du säljer billigare varor. Vid billigare produkter lönar det sig oftast att skicka ut en ny vara istället. Men säljer du dyra och otympliga produkter är en transportförsäkring en bra idé.

culture