Frakt och logistik vid flytt

Logistik, frakt, kund
27th juli 2020

När det gäller att flytta finns det mycket att tänka på innan man sätter igång, speciellt när det handlar om internationella flyttar. Man kan nämligen flytta sitt bohag på en mängd olika sätt, exempelvis med båt eller flyg. Reglerna kan dock variera i fråga om att frakta bilar och olika fordon. Därför kommer denna artikel att titta närmare på vad som gäller när man ska frakta olika saker vid en internationell flytt.

Frakta bil

När det gäller att frakta en bil finns det flera logistiska överväganden att göra innan man sätter igång. Det första som är viktigt att tänka på är att en bilregistrering är nationell, vilket innebär att man måste avregistrera bilen i hemlandet och sedan registrera om den i det nya landet. Att frakta en bil kan också vara direkt skadligt för bilen då båtar gungar och lastbilar kan få stenskott exempelvis. Det kan därför vara bra att köpa en begagnad bil så att det inte blir för dyrt om den skulle gå sönder. Genom att köpa en begagnad bil kan man istället laga den lite billigare och man behöver inte vara lika rädd för att något ska gå fel. Det är därför rekommenderat att hellre frakta begagnade bilar än att köpa och frakta helt nya, speciellt när det gäller internationella flyttar.

Frakt av bohag

Vid frakt av bohag är det lite enklare för då kan man paketera sakerna på olika sätt. Det vanligaste är nämligen att man sätter papper runt alla produkter och sedan packar allt i olika flyttlådor. Därefter brukar flyttlådorna staplas på höjd och sättas i en stor trälåda. På så sätt minskar risken ordentligt att något skulle gå sönder. Av denna anledning är det också betydligt billigare att försäkra bohaget än en hel bil.

Flyg eller båt?

Det bästa sättet att transportera produkter och bohag är med flyg eller båt. Vad man väljer av dessa beror på volymen och kostnaden. När det gäller volym brukar man generellt sett frakta mindre saker med flygplan, just på grund av att det är dyrt att frakta saker med tanke på att flygplanets lastutrymme är mindre. På båt är det billigare att köpa mer utrymme, vilket innebär att man får betydligt mer plats för pengarna. Med båt måste man dock ha i åtanke att det tar betydligt längre tid för sakerna att komma fram.

culture