Frakt och logistik – två oumbärliga företeelser idag

Logistik, frakt, kund
19th september 2019

Frakt och logistik är en nödvändighet för att hjulen ska snurra i samhällets ekorrhjul. Vi behöver frakt och logistik för att förändras och utvecklas.

Vad är frakt?

Termen frakt står för organiserad transport av större gods. Idag kallas godsen för paket, det vill säga föremål som är större än vad som får plats i en normalstor brevlåda eller postbox. Paketen skickas ofta till ombud eller Postnords Företagscenter för att hämtas ut mot kvittens och/eller legitimation av mottagaren. Avsändaren kan vara såväl en privatperson som ett företag.

All frakt kostar, men vissa stora företag har ibland inrättat avtal som gör att kunderna slipper stå för fraktavgiften. Hos capcito.com kan du som företagsägare ta företagslån för att kunna bekosta en ekonomisk satsning som bland annat innefattar borttagna fraktavgifter för kunderna.

Vad är logistik?

Termen logistik är på många sätt tätt förknippad med frakt. Det är nämligen så att logistik föregår frakten, och på ett sätt är oumbärlig. Genom att ha ett välorganiserat lager eller förråd kan många företag enklare hitta de produkter som ska skickas utan att behöva hålla all sådan information i huvudet.

Man tittar främst på flöden (alltså hur försäljningen ser ut och ens tillgångar) och hur man ska kunna optimera dem. Logistik handlar också om att upprätta avtal med fraktfirmor enligt överenskommelse. Oftast så vill fraktfirmorna hämta så många varor som möjligt på en eller några hämtningar per dag, då det är miljövänligast. Därför har ofta företagen satt tidsgränser för köparna, det vill säga kunder som handlar efter förslagsvis 13.00 på en tisdag inte kan hoppas på att varan ska skickas förrän nästkommande dag, onsdag. Ibland finns också snabbfrakt att tillgå som alternativ, och dessa brukar vara betydligt dyrare än normalfrakten.

Måste man använda sig av frakt som privatperson?

Om du bara handlar vanliga varor som normalt sett finns i någon butik i en normalstor stad så behöver du inte använda dig av frakt. Förutsatt att du med egna medel kan ta hem föremålen. Om man köper en tvättmaskin eller liknande tung och otymplig sak så kan man dock behöva få saken fraktad hem.

Logistik behöver man egentligen inte alls fundera på som privatperson, det är uteslutande något som företag har i åtanke. Däremot omfattar logistik saker såsom städning, inventering och organisering. De här faktorerna är såklart användbara även i folks hem.

Vilka fraktfirmor finns i Sverige?

Postnord (tidigare Posten) är marknadsledande, följt av DHL, Schenker, UPS, FedEx, Budbee, Bussgods med flera. Det finns således en uppsjö av fraktfirmor att använda sig av. Priserna varierar och så även deras förmåga och kapacitet att hantera skrymmande paket och föremål som väger mer än 20 kg. Det här måste man ta i beaktning som konsument inför framtida köp och fraktsätt.

culture