Amazon – ett exempel på ändringar i transportmarknaden

Logistik, frakt, kund
14th augusti 2019

Marknaden för transport och frakt ändrar sig hela tiden, och det är speciellt den ökande handeln på nätet som ställer nya krav till de traditionella transportföretagen. Kunderna förväntar snabba leveranser, billiga fraktpriser och valfrihet vad gäller utlämningsställe eller hemleverans.

Etablerade fraktföretag måste möta nya förväntningar

Stora aktörer på fraktmarknaden, som Postnord eller FedEx, möter hela tiden nya krav från både företag och privatpersoner. Snabb leverans är något av det allra viktigaste när privatpersoner handlar på nätet, det kan ofta vara avgörande för valet av butik.

Oavsett vad det är en kund beställer på nätet förväntas det leverans inom en dag eller två, längre väntetid kan vara oacceptabelt för många kunder. Det kan naturligtvis finnas några produktkategorier där längre leveranstid är acceptabel, till exempel vad gäller specialtillverkade produkter som anpassas till kunden som beställer. Ett annat exempel kan vara byggvaror, när en kund beställer ett helt lastbilslass med varor från Byggmax handlar det ofta om varor till et projekt som inte startar förrän om några dagar eller veckor. I ett sådant exempel är det lika viktigt för transportföretaget att inte leverera varorna för tidigt, men på den dagen som kunden har valt.

Företag som skickar ut flera hundra eller tusen paket till sina kunder varje dag ställer också stora krav till aktörerna på fraktmarknaden. Både vad gäller kvalitet i form av att faktiskt leverera snabbt och riktigt, men också vad gäller kostnader och service till företaget. Några företag har efter hand växt sig så stora att de kan börja konkurrera direkt med fraktföretagen, Amazon är det främsta exemplet på detta.

Nya aktörer tar över hela processen – Amazon som exempel

Stora näthandelsföretag som Amazon har strömlinjeformat sina processer för intern logistik, administration, betalningslösningar och marknadsföring. Som kund i till exempel USA kan du beställa varor via den smarta högtalaren Amazon Echo. Dessutom har väldigt många kunder den så kallade «Amazon Prime»-tjänsten, som mot en låg årlig avgift ger gratis leverans på en mängd olika varor.

För Amazon är själva frakten av varorna till kund en extremt viktig faktor, när alla andra delar av företagets drift är optimal och många kunder dessutom kan använda sig av gratis frakt. Det är därför inte överraskande att många av nyheterna från Amazon det senaste året har handlat om logistik.

Några projekt som Amazon experimenterar med är ännu inte helt verklighet, som självkörande leveransbilar och drönare. På andra fält är Amazon dock en helt reell konkurrent traditionella fraktföretag. I dag har Amazon till exempel sin egen flotta med fraktflygplan, som fraktar paket till kunderna i USA och andra platser.

Dessutom försöker Amazon också leverera paket helt till kundens dörr, med «Amazon Flex» där nästan vem som helst med en bil kan bli frilansande bud för Amazon.

culture