Posthantering

Produktförpackningen
6th februari 2020

Ytterligare ett led i transportsystemet och logistikhanteringen är hur företag hanterar post. De flesta e-handelsföretag använder sig av redan etablerade företag som hanterar post. Samtidigt måste de företagen kunna lita på det företag de väljer att använda för hantering av sin post. Följande text handlar om posthantering och vad den betyder för företag som arbetar med transport och logistik.

Mer om posthantering

Postnord har en hel del tips på deras hemsida och de erbjuder många smarta lösningar kring hur ni optimerar er posthantering. Det finns en uppsjö av olika företag som erbjuder olika alternativ när det gäller posthantering. Däremot verkar fokus hos de flesta inte ligga på att lösa det logististiska kring posthantering utan snarare frankeringsdelen och att genomföra transportarbete. I det fallet hänger det forfarande på företaget som behöver hjälp med sin posthantering att lägga egna resurser på logistiken kring posthantering och vara de som ser till att kunderna i slutändan får sina produkter.

Andra alternativ som innefattar mer liknande paketlösningar täcker ofta in det logistiska runt posthanteringen också. Men, då blir det även en märkbart en större kostnad.

Digitala logistiklösningar och tredjepartshantering

Vissa företag erbjuder så kallade digitala logistiklösningar. Det innebär generellt att du som företagare smidigt kan få hjälp med att lösa dina logistiska problem via internet. Generellt finns det olika paketlösningar att välja bland. Exempelvis finns det olika program för att underlätta ditt företags logistik kring frakthandlingar. På samma sätt kan du som företagare också välja att köpa in enskilda tjänster som att till exempel boka ett transportföretag som transporterar dina produkter från ett lager till ett annat eller för den delen direkt till kunden.

När det gäller att outsourca stora delar av ett företags logistikhantering brukar experterna prata om trepartslogistik och att hanteringen sker av en tredje part. Det innebär att ert företag lägger över allt ansvar för både transport, logistik och frakt på ett annat företag. Då betalar ni för att de ska lösa alla era problem gällande logistik, transport och frakt hela vägen till kunden. Det kan fungera väldigt bra, men det kan också leda till problem om varan exempelvis inte kommer fram till kunden som utlovat. Dock finns det förstås avtal och liknande som reglerar den här typen av problem och generellt så fungerar trepartslogistik bra.

culture