Att tänka på vid drift av en flyttfirma

Logistik, frakt, kund
9th januari 2020

Att driva en flytt- eller transportfirma innebär ett mycket stort ansvar. Det finns en hel del saker som kan gå fel och det är inget man vill ska hända. När det gäller frakt och logistik är flyttföretag en del av genren och vill man driva en sådan finns det en del saker att tänka över.

Vad ska flyttfirman erbjuda?

Om man vill starta och driva en flyttfirma i Göteborg kan det vara klokt att fundera över vilka tjänster firman egentligen ska erbjuda. Det allra vanligaste är att företaget erbjuder hjälp med packning och transport av möbler och andra saker. Hjälpen kan gälla privatpersoner, företag eller både och. Det finns också flyttfirmor som erbjuder lagring av ägodelar som inte behövs eller får plats i ett mindre boende.

Försäkring

Har man en flyttfirma måste man tänka över vilken form av försäkring man har på företaget. Om något går fel så att en sak skadas eller försvinner kan det annars bli rejält dyrt för företaget. Det är inte billigt att ersätta ett tappat solarium, piano eller en försvunnen dator. Med en försäkring betalar företaget en avgift en eller ett par gånger om året och sedan hjälper försäkringsbolaget till med att ersätta de saker som skadats eller försvunnit under flytten.

Packning och transport

När man driver en flyttfirma och ska hjälpa till med packning och transport är det viktigt att veta vad man gör. De allra flesta firmor har flyttkartonger av bra kvalitet och det är dem företaget packar i. Om man vill att företagets försäkring ska täcka kan man som kund ofta inte packa saker själv. Det kan dock vara okej att packa saker som lakan, handdukar och annat som inte är ömtåligt och som inte kan gå sönder om man får låna kartonger. Anledningen till att flyttföretag ofta vill att deras kartonger används är att de vet vilken kvalitet de håller, och dessutom har alla kartonger då samma storlek. Det underlättar rejält mycket i flytten.

Under transporten måste alla kartonger, möbler och annat vara lastat på ett sätt som gör att inget välter eller skakar sönder. Det måste också finnas bilar som klarar av den tunga lasten och förarna måste ha ett körkort som tillåter att de kör bilen. Dessutom måste personalen i företaget veta hur de ska packa och stuva för att allt ska komma fram i lika bra skick som när det lastades på bilen.

Lager

Många flyttföretag har också lager på olika ställen. Där kan privatpersoner och företag hyra förråd, förvaringsboxar och annat för att kunna ställa undan saker som inte behövs för tillfället. Det är dock viktigt att se till att lagret skyddas från inbrott och annat eftersom att det kan vara en hel del saker och material som förvaras där.

culture